2 Haz 2022

Pelin BİLEN

Bir Hikayen Var mı? Varsa Kazanırsın…

Tüm İK Direktörleri iş görüşmelerinde, işe uygunluğun yanı sıra işe heyecan duyma, inisiyatif alabilme, gelişime açık olma, öğrenmeye istekli, sonuç odaklılık gibi karakter özelliklerine dikkat ediyor. Sadece teknik bilgi yetmiyor, duygusal zeka da artık çok önemli bir noktada. Teknik olarak ne kadar iyi olursanız olun onu ne kadar iyi anlatabildiğiniz de çok kıymetli.

Yeni mezun adaylardan elbette deneyim beklemiyoruz ama bir hikayelerinin olmasını istiyoruz. Dahil oldukları projeleri, üye oldukları sosyal kulüpleri, bölümünü neden seçtiğini, bölümünü seçmesine neden olan rol modeli, kariyer hedeflerini, aldığı eğitimleri, katıldığı seminerleri anlatacak bir hikaye...

Her özgeçmiş bir kereliktir. Butiktir!

CV hazırlık sürecinden – mülakat sürecine çok iyi hazırlanmak gerekiyor. “Bir sürü yere CV yolladım, geri dönen yok!” Ne çok duyuyoruz bu cümleyi. Neyi yanlış yapıyoruz, işin en başına dönelim o zaman. CV hazırlamaya...

Her insan farklı olduğu gibi, her CV de farklı olmalıdır. Standart doğru bir CV yoktur. Hatta her ilan için, ilana uygun CV hazırlanmalıdır. CV sizin en önemli projenizdir. Her şey burada şekilleniyor. Hayatınızı yönlendiriyor. Evet, özgeçmiş işe alınmanızı sağlamaz ama mülakata davet edilmenizi sağlayan bir araçtır.

CV’yi dikkat çekici hale getirelim, ama nasıl?

👉Yeteneklerin doğru bir görsel düzenleme ile anlatılması şart. Özellikle 5 yıldan fazla deneyimi olanlar yetkinliklerini CV'de çok net belirtmeli.
👉İlan metninde yer alan, pozisyondan beklenen yetkinlikler mutlaka CV'ye yedirilmeli. Bu sebeple ilan metni çok iyi değerlendirilmeli.
👉Kendi hikayenizle yaratıcı bir CV hazırlamalısınız, fotokopi CV'ler eleniyor.
👉Klişe hiçbir şey yer almamalı CV'de. Hobilerden tutun alınan eğitimlere kadar her detay başvurulan pozisyon için sizi güçlü kılmalı.
👉Algıyı iyi yönetin CV'nizde!

Özgeçmişiniz güncel değilse iş görüşmesine davet edilmeden elenebilirsiniz.

İK Uzmanlarının bir özgeçmişi incelemek için ayırdıkları süre sadece 6 saniye. Şayet CV uygun ise 1-2 dakikalarını daha ayırıp iş görüşmesine davet edip etmemeye karar vermekteler.

Aktif bir iş arama sürecindeyseniz özgeçmişinizin güncel olduğundan emin olun. Güncel olmayan iletişim numarasında maille ulaşmaya çalışıyoruz ama gecikme yaşanabiliyor. Görüşme esnasında bitmeyen okul bilgisini sorduğumuzda, '' ben okulu bitirmiştim. '' gibi cevaplar alabiliyoruz. Ya da CV'sinde X firmasında çalışmaya devam ettiği görülen adayın, '' oradan ayrıldım. '' demesi İşe Alım Uzmanlarında rahatsızlık uyandırabiliyor.

Erkek adaylar askerlik yapması durumunda tecil durumunu güncellemeli.

CV'nize başlık olarak 'CV' yazmanıza gerek yok, isim soy isim yazmanız yeterli olacaktır. Kapı numarasına kadar detaylı adres yerine semt ve şehir yazmanız kararında olacaktır. Özellikle kadın adayların askerlik durumunu belirtmemesi gerekiyor, yeni mezun adaylarda sık karşılaştığımız bir durum. Yazım hatası yapmadığınızdan emin olun. Özet bilgi kısmında klişe ve soyut kavramlardan uzak durun. Daha çok önceki deneyimlerinizle ilgili sayısal verilerden bahsedin. Ön yazı kısmını her başvuru için güncelleyin, verilen ilan metninde beklenen pozisyon gerekliliklerini yetkinliklerinizle özdeşleştirin. Deneyim yılınız 2 yıldan az ise CV'niz max. 2 sayfa, 2 yıldan fazla ise max 3 sayfa olmalıdır. Hobiler konusunda da spesifik ilgi alanlarınızdan bahsetmelisiniz.

Deneyimler

Özgeçmişinizde iş deneyimlerinizi kısa ve öz yazmanız (aşağıda belirttiğim gibi) yeterli. Uzun uzadıya hikayenizi anlatmanıza gerek yok. Yeni mezun veya deneyim yılınız az ise stajlarınızı veya içinde yer aldığınız projeleri mutlaka deneyimlerinize ekleyiniz. Deneyimleriniz kısa süreli ise mutlaka ayrılma sebebinizi küçük notlar halinde ekleyiniz.

İnsan Kaynakları Müdürü - ABC Firması 08.2015 / 09.2018
*İşe Alım ve Özlük Sürecinin Yönetilmesi
*Yönetmelik ve Prosedürlerin Oluşturulması
*İş Analizleri ve Görev Tanımlarının Oluşturulması
*Organizasyon Şemasının Oluşturulması
*Performans Değerlendirme Sisteminin Yürütülmesi
*Hukuki Süreçlerin Yönetimi

Hobiler

Özgeçmişlerinizde yer alan hobileriniz aslında karakterinizin yansımasıdır.

“Kitap okumak, müzik dinlemek, sinemaya gitmek” en çok duyduğumuz üç klişe hobi.

Hobi olarak sayılan tiyatroya gitmek değil, tiyatro yapmaktır aslında.

Peki CV'nize hobilerinizi nasıl ekleyebilirsiniz?

👉Bir müzik aleti çalmak
👉Yeni bir dil öğrenmek
👉Satranç
👉Fotoğrafçılık
👉Bir müzik korosunda olmak
👉Dağ tırmanışı
👉Paraşütle atlama
👉Seramik atölyesine katılmak
👉Gönüllü olarak yaptığınız projeler

Ayrıca yapmadığınız hiçbir şeyi CV'nize yazmayın. Örneğin CV'nize polisiye romanları okumayı çok sevdiğinizi yazdınız, işe alımcı bununla ilgili bir soru sorarak sizi ters köşe yapabilir.

Ve artık CV’niz hazır, pozisyon yetkinliklerini CV’nize yedirdiniz. Mülakat davetleri almaya başladınız. Başlasın mülakat hazırlıkları…

Öncelikle kendin olmalısın. İşi ve firmayı önceden araştırmalısın. Mülakata zamanında – 15 dk erken gitmen yeterli- gitmelisin. Mülakata uygun giyinmelisin. Mülakat öncesinde kendini nasıl anlatacağında ayna önünde min. 5 kere prova etmelisin.

Yetkinlik Bazlı Mülakat

Mülakatçı, mülakat sırasında hadi şimdi yetkinlik bazlı mülakat yapalım demez. Peki nasıl anlayacaksınız Yetkinlik bazlı bir mülakata geçiş yapıldığını.

👉Peki nedir Yetkinlik? İşinizi yapmak için gerekli yetenek, bilgi birikimi ve davranışların bütünüdür. Yetenekleri; sonuç odaklılık, takım çalışması, problem çözme, iletişim, planlama, yaratıcılık, müşteri memnuniyeti, stres yönetimi... şeklinde sıralayabiliriz.
👉Yetkinlik bazlı mülakattaki amaç, geçmiş performansınızın gelecek performansınızı şekillendireceği görüşünden yola çıkarak, geçmişteki davranış şekillerinizi anlamak.
👉Size yetkinlik bazlı mülakata geçiş yapıldığını gösteren bazı ipuçları vermem gerekirse, soru kalıplarına odaklanabilirsiniz.

-İş hayatınızda karşılaştığınız en karmaşık problem ile ilgili deneyimlerinizi paylaşır mısınız?
-Geçmişte zor bir müşteri ile başa çıktığınız bir durumu anlatır mısınız?
-Çalıştığınız kişilerle iletişim kuramadığınızı düşündüğünüz bir olaya örnek verir misiniz? Nasıl çözdünüz?

Bu tarz sorular geldiği an itibarı ile Yetkinlik bazlı mülakat süreci başlamış demektir.

👉Bu sorulara nasıl hazırlanmalısınız? İlan metni içerisinde yer alan pozisyon için gerekli yetkinlikler iyi değerlendirilmeli.

Mülakat bir hazırlık süreci, gelebilecek sorunlar aslında tahmin edilemez değil!

Zor Mülakat Soruları - KENDİNİZİ 5 YIL SONRA NEREDE GÖRÜYORSUNUZ?

Asıl amaç kariyer hedeflerinizle şirketin uzun dönem hedeflerinin örtüşüp örtüşmediğini anlamaktır.

👉Bu soruya cevap verirken;

Bilmiyorum demeyin!

Gerçekçi olmayan yanıtlardan uzak durun. (Ceo olmak istiyorum)

Başvurduğunuz pozisyonla alakasız bir kariyer planı çizmeyin.

👉Taktikler

Başvurduğunuz pozisyondan yola çıkarak bir kariyer yolu çizin.

Kendinizi geliştirme arzunuzdan bahsedin.

Uzun vadeli bir hedef ile sonuçlandırın.

Zor Mülakat Soruları - Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?

👉Zayıf yönler derken aslında neyi yaparken heyecanlanıyorsunuz? Amaç kişinin geliştirilmesi gereken yönlerini bilip bilmediği ve geliştirmek için neler yaptığını öğrenmek.
👉Hiç zayıf yönüm yok demek kibirli olduğunuzu, şu anda aklıma gelmiyor demek ise mülakata hazırlıksız geldiğinizi düşündürebilir.
👉Güçlü yönler ise neyi herkesten daha iyi yapıyorsunuz?
👉Bu iki soruya cevap verirken pozisyonun gerektirdiği yetkinlikleri çok iyi bilmek gerekiyor.
👉Örneğin topluluk önünde sunum yapmaktan korkmak zayıf bir yönünüz olsun. Bunu geliştirmek için ise etkili sunum teknikleri eğitimi alarak ayna karşısında veya ailenize bir çok sunum yaparak bu korkuyu yendiğinizi söylemeniz olumlu etki yaratacaktır.
👉Her şey dönüp dolaşıp pozisyonun gerektirdiği yetkinliklere geliyor aslında. Bir finans uzmanı adayının zayıf yönü olarak isimleri hafızasında tutamadığını söylemesi olumsuz bir durum yaratmayacaktır.
👉İşinizi yapmanıza engel olmayacak zayıf yönler seçmelisiniz.

Zor Mülakat Soruları - Maaş beklentiniz nedir?

👉Eğer yeni mezun ve deneyimsizseniz, amacınızın sadece deneyim kazanmak olduğunu belirterek, firmanın ücret politikasının ücret beklentinize uygun olacağı şeklinde cevap verebilirsiniz.
👉Deneyimli ve mevcut bir işte çalışıyorsanız, amacınızın deneyiminize devam etmek olduğunu belirterek, şu anda şu kadar maaş alıyorum ve şu aralıklar arasında bir teklif benim için uygun olacaktır şeklinde belirtebilirsiniz.
👉Deneyimli ve mevcut bir işte çalışmıyorsanız, ki en zor olanı da bu, kaldığınız yerden devam etmek istediğinizi belirterek, firma ücret politikasına uyabileceğinizi belirtebilirsiniz.

Ücret skalaları belirlenirken deneyim, eğitim seviyesi, departmandaki iç denge ve sektör ortalamaları kriterleri göz önünde bulundurulmaktadır.

Mülakatın sonlarına doğru, mülakatçı ‘sormak istediğiniz bir soru var mıdır’ diye sorar ise; hiç sorum yok demektense, şirketin eğitim politikası, kariyer planlaması konusunda bilgi alabilirsiniz.

 

Pelin Bilen

İnsan Kaynakları Profesyoneli